Alkoholin liikakäyttö

Alkoholin liikakäyttö

Mistä alkoholiriippuvuus johtuu? Miksi jotkut meistä pystyvät juomaan kohtuullisesti, mutta toiset eivät pystykään lopettamaan ajoissa. Vastaus piilee aivojemme kemiallisissa rakenteissa, tarkemmin aivojemme motivaatiojärjestelmässä.

Alkoholi vaikuttaa aivoissa alueilla, jotka säätelevät mielihyvää, palkitsevuutta, muistia ja tunne-elämää.

Näissä motivaatiojärjestelmän osissa kehittyvät juomista ja sen hyötyjä vahvistavat signaalit. Aivojen kuorikerroksen etuosa ohjaa päätöksentekoamme. Se antaa hillitseviä signaaleja motivaatiojärjestelmälle rajoittaen alkoholinkäyttöämme. Hillitsevät ja kehoittavat signaalit kohtaavat, ja juomisen jatkamisen edut ja seuraukset punnitaan. Tämä signaalien välinen suhde määrää juomiskäyttäytymistämme.

Tasapainoinen motivaatiojärjestelmä

tasapainoinen

Hillitsevät ja kehottavat signaalit ovat tasapainossa.

Alkoholin juominen saa aikaan tapahtumaketjun, joka johtaa dopamiinin vapautumiseen. Dopamiinilla on keskeinen rooli tietyn käytöksen korostumisessa ja vahvistumisessa. Dopamiinitason nousu lisää juomiseen kehottavia signaaleja ja vahvistaa näin juomisen jatkumista.

Ilman alkoholiriippuvuutta, aivojen hillitsevät signaalit ovat kehottavia signaaleja voimakkaampia ja pystyvät rajoittamaan juomista.

Epätasapainoinen motivaatiojärjestelmä

epatasapainoinen

Alkoholiriippuvaisen aivot. Kehottavat signaalit ovat vahvistuneet.

Alkoholiriippuvuudessa pitkään jatkunut runsas juominen vähentää dopamiinijärjestelmän herkkyyttä jokapäiväisille asioille kuten ruualle, mutta saa sen ylireagoimaan pieneenkin määrään alkoholia. Tällöin dopamiinijärjestelmä on siinä määrin yliherkkä juomiseen kehottaville signaaleille, että hillitsevät signaalit eivät pysty niitä enää estämään. Alkoholin voi ajatella kaappaavan motivaatiojärjestelmän, minkä seurauksena henkilö alkaa laiminlyödä muita kiinnostuksen kohteita ja toiminta ohjautuu alkoholin käyttöön. Tämä heikentää henkilön itsensä, hänen läheistensä ja ympäristönsä hyvinvointia.

Alkoholin kulutus altistaa useille liitännäissairauksille

Alkoholin jatkuva kulutus on haitallista fyysiselle terveydelle ja vaikuttaa myös henkiseen sekä sosiaaliseen hyvinvointiin. Sen lisäksi, että alkoholi vaarantaa aivojen terveyden, jatkuva alkoholin kulutus yli suositusten kasvattaa riskiä sairastua useisiin liitännäissairauksiin. Alkoholin runsas kulutus on yhdistetty yli 60 sairauteen ja liikakäytön pitkäaikaisvaikutukset havaitaan yleensä ennen välittömiä vaikutuksia. Siksi on tärkeää ymmärtää, että mitä säännöllisempää ja runsaampaa alkoholin kulutus on, sitä suuremmaksi liitännäissairauksien riski kasvaa.

Terveyshaittojen lisäksi runsaalla alkoholin kulutuksella on suoria haitallisia vaikutuksia myös ulkoiseen olemukseemme sekä sosiaalisiin suhteisiimme. Lisäksi sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia myös henkilön taloudelliseen tilanteeseen.

Alla näet alkoholin liikakäyttöön liittyviä yleisimpiä liitännäissairauksia. Sairauksien tunnistaminen voi helpottaa sinua tekemään tietoisen päätöksen juomisen vähentämisestä tai kokonaan lopettamisesta.

UnihäiriötAlkoholi saatetaan nähdä nukahtamista helpottavana tekijänä. Useimmiten se kuitenkin vain häiritsee normaalia unirytmiä, sillä jo pienikin määrä alkoholia saattaa häiritä unen laatua merkittävästi.
Huonontunut fyysinen kuntoAlkoholi lisää munuaisen virtsaneritystä ja voi siten aiheuttaa elimistön kuivumista. Maksa puolestaan pilkkoo alkoholia, minkä seurauksena elimistön glukoosin tuotanto heikentyy ja tämä johtaa alhaiseen verensokeriin ja samalla voimattomuuteen.
VatsaoireetAlkoholi haittaa ruoansulatusjärjestelmää lisäten hapon tuotantoa. Tämä saattaa aiheuttaa vatsakipuja, ripulia, huonovointisuutta ja jopa vatsan verenvuotoa.
Heikentynyt lisääntymiskykyRaskaudenaikainen juominen on haitallista sikiön kehitykselle. Lisäksi juominen raskauden alussa kasvattaa keskenmenon sekä ennenaikaisen syntymän riskiä. Alkoholi myös vaikeuttaa naisen hedelmöitymistä.
Sydäntauti, kohonnut verenpaine ja aivohalvausJatkuva päivittäisten annossuositusten ylittäminen saattaa kohottaa verenpainetta. Korkea verenpaine heikentää verisuonia ja saattaa aiheuttaa tukoksia kasvattaen halvauksen riskiä. Jatkuva paine sydämelle ja suonille voi johtaa sydäntautiin.
Iho-ongelmatAlkoholilla on elimistöä kuivattava vaikutus, mikä saattaa ilmetä ihon kuivuutena, ryppyisyytenä tai sen ennenaikaisena vanhenemisena. Alkoholilla on laajentaa myös kasvojen pieniä pintaverisuonia, jotka voivat helposti rikkoutua muodostaen verkkomaisia verenpurkauksia ihon pinnalle.
Virtsarakon toimintahäiriötAlkoholilla on munuaisen virtsantuotantoa lisäävä vaikutus. Tuotannon lisääntyessä keho saattaa kärsiä nestehukasta sekä happoepätasapainosta.
YlipainoAlkoholi edistää ylipainoa monella tapaa. Sen runsaskalorinen koostumus stimuloi ruokahalua ja vähentää kehon kykyä polttaa rasvaa energiaksi.
MasennusAlkoholi epätasapainottaa aivojen toimintaa, mikä heikentää stressin hallintaa, ja saattaa aiheuttaa ahdistuneisuutta ja masennusta.
Virtsarakon toimintahäiriötAlkoholilla on munuaisen virtsantuotantoa lisäävä vaikutus. Tuotannon lisääntyessä keho saattaa kärsiä nestehukasta sekä happoepätasapainosta.
Seksuaaliset toimintahäiriötAlkoholi madaltaa miehillä testosteronitasoja, mikä vaikuttaa libidoon, sperman laatuun ja määrään. Lisäksi alkoholi vaikuttaa keskushermostoon aiheuttaen impotenssia tai erektiovaikeuksia.
Suolistosyöpä ja ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)Alkoholi kuivattaa vatsanpeitteitä, mikä pahentaa ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien kokemia oireita. Alkoholin runsas kulutus voi johtaa suolistosyöpään.
HaimatulehdusRunsas juominen voi aiheuttaa haiman tulehtumisen. Haiman tehtävänä on pilkkoa ruokaa ja tuottaa insuliinia, joka puolestaan säätelee verensokeria. Haimatulehduksen oireisiin kuuluvat vatsakipu, ripuli, nopea painon aleneminen sekä kellastunut iho.
KihtiLisääntyneen alkoholinkäytön seurauksena uraatti eli virtsahappo kerääntyy niveliin, mikä aiheuttaa nivelissä kivuliaan tulehdusreaktion. Normaalitilanteessa suuri osa uraatista poistuu kehosta munuaisen toiminnan kautta.
Kognitiiviset oireetRunsas alkoholin kulutus yhdistetään usein tiamiinin eli B1-vitamiinin puutokseen. Aivot ja hermosto ovat riippuvaisia tiamiinista, jonka puutos saattaa aiheuttaa kognitiivisia oireita ja muistihäiriöitä, sekä pidemmällä aikavälillä kasvattaa riskiä sairastua dementiaan.
Munuais-sairaudet ja diabetesAlkoholilla on vahva yhteys tyypin 2 diabetekseen. Alkoholin kulutuksen seurauksena keho reagoi insuliiniin heikommin, mikä altistaa diabetekselle ja kehon nestehukalle.
Kuulo-ongelmatAlkoholin runsas kulutus saattaa aiheuttaa kuulohäiriöitä heikentäen aivojen kykyä välittää ääniä.
RintasyöpäAlkoholi saattaa nostaa naisilla kehon estrogeenitasoja, mikä kasvattaa riskiä sairastua rintasyöpään.
Maksasairaudet ja -syöpäRunsas alkoholin kulutus saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia maksaan, mikä kasvattaa riskiä sairastua maksakirroosiin ja tämän myötä myös maksasyöpään.
KurkunpääsyöpäJatkuva alkoholin kulutus kuusinkertaistaa riskin sairastua kurkunpäänsyöpään. Yhdessä alkoholi ja tupakka kasvattavat riskiä entisestään, sillä alkoholi edistää tupakan haitallisten ja syöpää aiheuttavien kemikaalien imeytymistä.
NäköhäiriötAlkoholin nostattama verenpaine saattaa aiheuttaa näköhäiriöitä ja vahingoittaa silmän retinaa (valonarka peite silmän pohjassa, joka saa aikaan näköhavaintoja)